Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iunie 2016

Examenul citologic Papanicolau sau ''lama''

    
   Poate ai auzit de multe ori de la medicul ginecolog intrebandu-te daca vrei sa iti recolteze o lama.

       Testul citologic Papanicolau sau “lama’’ este o metoda de screening utilizata pentru a detecta potentialele celule precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin. Este cea mai buna unealta pentru a depista un posibil cancer de col inca din stadii incipiente (de la cateva celule care prezinta mici modificari) in care se poate actiona terapeutic si vindecarea sa fie posibila.


       Cancerul de col uterin poate fi prezent fără să ai nici un simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV ceea ce permite identificarea și tratarea celulelor atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important.

       Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze. Semnele de avertizare, cum ar fi sângerările sau scurgerile vaginale anormale sunt vagi și de altfel, multe femei confundă aceste manifestări cu alte condiții medicale comune. Dacă ai simptome între două testări Papanicolau (sângerare între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei), mergi la medicul tău ginecolog.

       Recomandarile in ceea ce priveste efectuearea acestui test sunt bazate pe varsta si pe factorii de risc pe care ii prezinti. Orice femeie trebuie sa isi faca examenul Papanicolau in fiecare an dupa inceperea vietii sexuale sau chiar mai des in cazul in care apar modificari sau sunt prezenti factori de risc.
       Cu cât ești mai activă sexual și ai mai mulți parteneri, șansele să fii infectată cu HPV sunt mai mari. Din păcate, folosirea prezervativului nu oferă protecție 100%. HPV genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală. Aceasta include și atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex.
Este important să reții că a fi infectată cu HPV nu înseamnă automat că partenerul tău actual a fost infidel. Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani, de aceea este dificil să cunoști cu exactitate momentul când ai fost infectată sau cine te-a infectat. Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor fi infectate cândva în cursul vieții lor. De multe ori, virusul va fi eliminat natural de către organism.

Cum sa te pregatesti

      Inainte de un test Papanicolau:
  • ·         Incearca sa te programezi atunci cand nu esti la menstruatie, deoarece prezenta sangelui poate afecta acuratetea interpretarii;
  • ·         Nu fa spalaturi intravaginale, nu folosi tampoane, ovule, spray-uri, crème, pudre cu aplicare vaginala;
  • ·         Evita sexul cu 24 de ore inaintea recoltarii.


La inceputul vizitei la medicul ginecolog spune-i acestuia:

  • ·         Daca esti sau ai putea fi insarcinata;
  • ·         Daca ai diferite simptome urinare sau genitale precum mancarimi, roseate, usturimi, secretii, miros neplacut sau discomfort vaginal.
  • ·         Daca utilizezi anticonceptionale;
  • ·         Daca este prima data cand realizezi acest test;
  • ·         Prima zi a ultimei menstruatii si cat dureaza menstruatia ta;
  • ·         Daca ai avut interventii chirurgicale sau diferite iradieri ale vaginului , colului, uterului.
  • ·         Daca ai avut rezultate anormale ale testelor Papanicolau anterioare.


* Desi pare un test absolut banal si care necesita doar 2 minute pentru a-l efectua fii sigura ca medicul tau are rabdarea sa discute cu tine toate aceste aspecte. Nu esti un obiect care trebuie trecut la norma de incasari. Ai dreptul sa fii informata asa ca respecta-te si cere sa fii respectata.

Cum se efectueaza

Pentru comfortul tau ar fi indicat sa urinezi inainte de examinare.
  • ·         Recoltarea se realizeaza pe masa ginecologica
  • ·         Medicul va introduce valvele (sau speculul) care departeaza peretii vaginului (Partea aceasta o descriu femeile ca fiind cea mai neplacuta). Pentru a reduce discomfortul lasa musculatura pelvisului cat mai relaxata (ca si cum ai cadea de pe masa ginecologica). Sa fii atenta ca instrumentarul pe care il foloseste sa fie steril (daca ai dubii poti sa cumperi de la farmacie specul steril, de unica folosinta)
  • ·         Medicul sau asistenta va sterge la nivelul colului cu un betisor cu vata in varf sau cu o periuta. Nu ar trebui sa simti nimic in momentul prelevarii.
  • ·         Proba recoltata se va intinde pe o lama de sticla (de aici denumirea polpulara de ‘’lama’’) care va fi predata medicului anatomo-patolog pentru citire la microscop.



Riscuri
  Riscurile sunt minime. Poti sangera putin dupa recoltare mai ales daca ai un col lezional.

In concluzie nu am timp, mi-e rusine, nu am bani, nu am niciun simptom, mie nu mi se poate intampla, nu sunt scuze suficient de puternice care sa te faca sa nu mergi la medic. Milioane de femei mor in lume de cancer de col uterin (este a doua cauza de cancer la femei) doar pentru ca au fost ignorante si au considerat mai importante alte lucruri decat propria sanatate asa cum avem tendinta sa facem fiecrae dintre noi. Rapeste-ti o ora pe an din cotidianul agitat in care traim si mergi la medicul ginecolog care iti inspira incredere. Iti va face bine sa stii ca esti sanatoasa, vei putea sa pui linistita capul pe perna seara stiind ca iti vei creste copilul mare sau iti vei putea indeplini linistita planurile pe termen lung. Si ia-ti cu tine si mama, sora sau cea mai buna prietena!

Despre interpretarea testului Papanicolau vom vorbi la o alta intalnire!



Bibliografie:

http://www.webmd.com/women/pap-test?page=3

Un comentariu:

  1. Toate mulțumim Dr. Dawn acuna pentru munca ei uimitoare, sunt căsătorită de 8 ani fără copii, am încercat tot ce am putut, dar nimic nu a funcționat până când am văzut o postare pe internet despre cum Dr Dawn acuna a ajutat atât de mulți oameni, I-am scris pe Whatsapp și i-am explicat totul, mi-a promis că totul va fi bine cu mine și mi-a dat niște instrucțiuni pe care le-am făcut totul perfect, scrisoare de două săptămâni mi-a cerut să merg la spital pentru un mesaj și să Surpriza mea, doctorul a spus că sunt însărcinată în 1 săptămână, totul a fost în regulă cu mine și cu soțul meu de atunci și acum am băiețelul meu frumos, totul datorită zorilor acune, dacă ai dificultăți în viața ta,
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să returnați persoana iubită.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
    *Dacă ai nevoie de o putere spirituală.
    *Dacă doriți să recuperați banii sau bunurile furate.
    Si multe altele. Contactează-o, ea te va ajuta: e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere