Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 iulie 2016

Analize premergatoare sarcinii

   
     Atunci cand vine vorba despre conceperea unui copil se vorbeste in primul rand despre pregatirea psihlogica a ambilor parteneri, dar mai ales a mamei. Un bebelus presupune o responsabilitate foarte mare si, de obicei, hotararea de a avea un copil este luata atunci cand viitoarea mamica se simte pregatita.

     Insa, la fel de importanta este si pregatirea din punct de vedere fizic a ambilor parteneri. Pe langa adoptarea unei alimentatii corecte, renuntarea la fumat sau la alcool, este necesar sa vizitati medicul specialist si sa va faceti o serie de analize.




     Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati:

Controlul medical ginecologic

      Primul pas consta in a discuta cu medicul tau ginecolog si a-i spune ca vrei sa ramai insarcinata. Doctorul te va programa la o serie de analize specifice si iti va pune cateva intrebari, prin care urmareste sa clarifice daca stilul tau de viata este sau nu optim, daca ai antecedente medicale ce pot afecta o eventuala sarcina.

      Este necesar sa va faceti testul Papanicolau si analizele secretiei vaginale (test pentru Ureaplasma, Mycoplasma si Chlamidia), pentru a depista daca sunt anumite modificari sau orice alta infectie care ar putea afecta fatul si care trebuie tratata.

      De asemenea, sunt recomandate ecografiile abdominale si vaginale pentru a constata eventualele chisturi ovariene.


Analize de sange

Grupa de sange si determinarea Rh

Incompatibilitatea Rh-ului poate provoca avortul spontan. De exemplu, daca voi aveti Rh-ul negativ, iar parteneul Rh pozitiv, organismul vostru poate dezvolta anticorpi care sa atace copilul si sa nu-i permita sa se dezvolte. In cazul in care aveti Rh negativ trebuie facuta determinarea anticorpilor anti-Rh.

Analizele pentru hepatita B (AgHBs) si C (Ac anti HVC)

Complexul TORCH (analize de infectiologie)

Dacă infectarea are loc în timpul sarcinii, acestea se răsfrîng asupra fătului cauzand malformatii grave. Analizele se efectuează pentru a determina dacă ați suferit înainte de unele boli si aveti imunitate. Dacă nu au fost identificați anticorpi împotriva anumitor boli (nu aveti imunitate), înseamnă că în timpul sarcinii trebuie să fiți foarte atente la infecții.

Rubeola- cel mai sigur este sa efectuati analiza la IgG și IgM (anticorpi). Prezenta IgM în sange denotă ca trebuie sa amanati sarcina pentru 3 luni – v-ati infectat cu virusul acesta pentru prima data. Prezența IgG indica faptul ca ati fost bolnava de rubeola și aveti imunitate . Dacă IgG sau IgM lipseste, e mai bine sa va vaccinati, ca sa evitati imbolnavirea in timpul sarcinii, iar planificarea acesteia trebuie amanata pntru 3 luni.

Тoxoplasmoza- tip de virus transmis de pisici. Dacă analiza de sange a indicat prezența IgG, înseamnă că ați fost infectat cu toxoplasma. Iar dacă analiza la anticorpi e negativă, trebuie să limitați contactul cu pisicile și cîinii în timpul sarcinii.

Virusul herpes și citomegalovirusul. Acesti virusi exista permanent in organismul omului, analiza demonstreaza doar cat de activi sunt in perioada respectiva în organism. E important ca la planificarea sarcinii sa nu existe riscul infectiei primare.


Analizele hormonale

Uzual se efectueaza doar cele de tiroida: TSH, FT3, FT4

Alte investigatii hormonale sunt indicate doar dacă femeia are următoarele simptome:

-dereglari ale ciclului menstrual;
-acnee, pilozitate sporita, creștere în greutate;
-în anamneza exista avorturi spontane;
-nu ramaneti insarcinata mai mult de un an (vezi) .


Analizele uzuale de sange: hemoleucograma (pentru a se depista o eventuala anemie), coagulograma (pentru a se depista tulburarile de coagulare), biochimie (glicemie, uree, creatinina, acid uric, transaminaze) pentru a va asigura ca aveti un organism sanatos, capabil sa dezvolte o sarcina normala si , cel mai important, la termen.


HIV si VDRL depisteaza afectiuni precum SIDA, respectiv sifilisul. Foarte importanta de stiut prezenta acestora pentru a determina modalitatea de nastere precum si eventualele afectari ale fatului.




Analize de urina

Examen sumar de urina

Urocultura





Pregatirea organismului pentru sarcina

      Sa presupunem ca vestile pe care ti le-a dat medicul dupa efectuarea analizelor sunt bune: organismul tau este apt, din toate punctele de vedere, sa suporte o sarcina. Ce ar trebui sa faci acum? Sa te pregatesti pentru aceasta provocare. Un prim pas consta in administrarea de acid folic. Studiile efectuate in acest sens au aratat ca administrarea de acid folic scade riscurile eventualelor malformatii de tub neural ale bebelusului.

      De asemenea, se impune sa ai un regim alimentar sanatos si sa te hidratezi corespunzator, pentru a te asigura in felul acesta ca organismul tau nu are nici o carenta vitaminoasa, care ar putea pune in pericol dezvoltarea normala a copilului.


Supravegherea stilului de viata

      Avem de a face cu doua aspecte: mediul in care traiesti si obiceiurile tale. Astfel, ar trebui sa eviti expunerea la radiatii, precum si contactul cu materii toxice precum plumb sau azbest. Evita, de asemenea si efectuarea radiografiilor in perioada fertila.

      Referitor la obiceiurile tale... presupun ca stii deja cat de nociv este pentru viitorul bebelus daca fumezi sau consumi bauturi alcoolice. Desi toata lumea iti va spune sa renunti la fumat, eu as zice mai degraba sa scazi cat de mult poti numarul de tigari zilnice. Stresul cauzat de abstinenta totala a tutunului poate sa afecteze mai rau fatul decat 2-3 tigari /zi….Iti place ce auzi, nu?
Totusi, ideal ar fi sa renunti la fumat si  sa reduci cantitatea de cafea, daca este cazul. Despre alcool, nici nu mai vorbesc...


In concluzie…

      Trebuie sa aveti o atitudine responsabila in momentul in care decideti cand faceti acest pas major si sa faceti toate aceste investigatii. In acest mod, veti evita sa descoperiti anumite boli mult prea tarziu, cand deja ati ramas insarcinata, boli care ar necesita renuntarea sau pierderea sarcinii mult dorite



Surse
http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/pre-pregnancy-checkup
http://www.marchofdimes.org/pregnancy/your-checkup-before-pregnancy.aspx
http://www.generationrescue.org/prevention/before-pregnancy/
https://mamaplus.md/ro/posts/6849/



Un comentariu:

  1. Am avut inima zdrobită în ultimele 9 luni după ce David s-a despărțit de mine, dar după ce am văzut mărturiile unor oameni despre Dr. DAWN, am fost foarte încântată să-i cer ajutor. Mi-a explicat tot ce trebuia furnizat pentru a efectua vraja de împăcare și am avut încredere în el din toată inima. În exact 3 zile, iubitul meu, care m-a bântuit luni de zile, m-a sunat de 17 ori pe loc. Am fost șocat pentru că el a fost cel care m-a blocat și s-a mutat. Acum suntem fericiți împreună și așteptăm primul nostru copil împreună. Vreau să-l apreciez pe dr. DAWN pentru marele său ajutor și, de asemenea, să alertez publicul despre acest om grozav. Contactează-l personal dacă ai nevoie de ajutorul lui pentru a te reuni sau pentru a rămâne însărcinată sau poate ai nevoie de alte ajutoare.
    Whatsapp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere